pass/elendig journalistikk

Jeg vet ikke hva som forundrer meg mest; at journalister aldri klarer å få riktig informasjon inn i artiklene sine eller at jeg fortsetter å lese avisen:-\

Artikkelen (lokal kopi) handler om Bergens egen borgermester, Herman Friele, som ble avvist på et fly som skulle til USA på grunn av at passet hans ikke tilfredsstilte kravene fra myndighetene i USA.

Med fare for å.. eh, what the heck – Med håp om å bli oppfattet som en flisespikker sendte jeg dette til forfatterne:
Tittel: Feil i artikkel : “Friele nektet USA-reise”
Det står i artikkelen at “Siden 3. oktober har norske myndigheter begynt å utstede elektronisk lesbare pass. Dette kom i forkant av at USA krevde slike pass ved visumfri innreise etter 26. oktober.”

USA startet å kreve slike pass 26. oktober 2004, ikke i 2005 + at nå er det enda en innstramming fra 26.oktober 2006 på trappene. Nye pass som utstedes i Norge i dag inneholder biometriske data, og dette startet man å utstede 1.
oktober 2005. Maskinlesbare pass har vært mulig å få i flere år (minnet mitt sier ca. slutten av 2003, men her finner jeg ingen data for å underbygge)

Det er ikke så vanskelig å gjøre litt research før man lager en slik artikkel…

Funnet på politi.no:
“MASKINLESBARE PASS/BIOMETRI:
* Når trenger jeg maskinlesbart pass?
Fra 26. oktober 2004 har USA krevd maskinlesbart pass for visumfri innreise for personer som i turist- eller forretningsøyemed ikke skal være i landet i mer enn tre måneder. Slike pass utstedes ved samtlige passøkesteder i Norge.

Norske pass som utstedes etter 26. oktober 2006 må – i tillegg til å være maskinlesbare – inneholde biometriske kjennetegn for visumfri innreise til USA. Hvis du har et maskinlesbart pass som er utstedt før 26. oktober 2006, kan du reise visumfritt til USA med et slikt pass også etter dette tidspunktet.

Husk at du må levere din passøknad i god tid før den planlagte reisen. Det kan ta opptil to uker fra søknaden er levert til du får passet i posten.

* Hvor får jeg utstedt maskinlesbart pass?
Slike pass utstedes ved samtlige passøkesteder i Norge.

* Når vil politiet i Norge innføre maskinlesbare pass med biometri?
Produksjonen av slike pass startet 1. oktober 2005. Personaliasiden i passet inneholder en elektronisk brikke hvor biometrisk informasjon i form av ansiktsfoto av passinnehaveren lagres. For pass utstedt fra årsskiftet 2007/2008 vil det også bli lagret fingeravtrykk i den elektroniske brikken. Denne informasjonen vil knytte passet til den som eier det på en enda sikrere måte, slik at det vil bli vanskeligere å bruke stjålne pass ved grensekontroller.”

Det er jo også verdt å merke seg at datatilsynet har reagert mot innføringen av biometriske pass:
http://www.datatilsynet.no/templates/article____1251.aspx

(epost slutt)

Det store spørsmålet for min del er jo når jeg skal bestille mitt nye pass. Mitt gamle er gått ut på dato og jeg er
1. teknofreak som liker alt nytt og digitalt
2. stor tilhenger av både datatilsynet og personvern

Nå må jeg nok bestille passet ganske snart pga min nye jobb, så jeg har nok ikke valget å få fingeravtrykkene mine i passets minne, men det er jo på en måte litt kult. På den andre siden er jeg ikke spesielt henrykt over at USA får tilgang til dem. Tror nok jeg skal gå og få passet bestilt ganske snart, slik at jeg ikke får lagret noen annen informasjon utover det som allerede står i det gamle.

Kommentering er stengt.